Aikaisempia kirjoituksia

KJ:n ja HU:n nuorten yleisurheilun SM- kisalehdessä elokuussa 2015 julkaistu kirjoitus:

HIMANGAN URHEILIJAT- HIIHTOMAJA- URHEILUHALLI


PERNUN HIIHTOMAJA

Himangan Urheilijat omistaa Pernun hiihtomajan Pernussa. Hiihtomajan pihapiirissä ja ympäristössä on ampuhiihtorata ja latureitit.

Alueella voi monipuolisesti harrastaa esim. hiihdon ja ampumahiihdon lisäksi rullaluistelua- ja hiihtoa pinnoitetulla radalla. Rata on rakennettu yhteistyössä Pahkala-Pernu kylätoimikunnan kanssa ja osaksi Lieder rahoitettuna, samoin kuin alueen läheisyydessä oleva Frisbee-rata jota kyläläiset hallinnoi.

Pernun maasto on myös ihanteellinen suunnistusalue.

Hiihtomajaa on laajennettu parikin kertaa, viimeksi 1990 luvulla, jolloin siihen rakennettiin saunat ja pukuhuoneet yms. Hiihtomaja on tärkeä, hieno paikka ja alue jota ylläpidetään ja hoidetaan kyläläisten hyvällä yhteistyöllä talkootyönä.

HIMANGAN URHEILUHALLI

Himangan Urheiluhallin omistaa osakeyhtiö, joka on perustettu 1973 ja halli rakennettiin 1975 talkootyönä Himangan Urheilijoiden omistamalle tontille. Omistuskuvio on syntynyt silloisen ministeriön ehtona veikkausvoittovarojen saamiseksi.

Käytännössä Himangan Urheilijat on aina maksanut kaikki kulut hallin ylläpidosta, korjauksista ja isosta remontista, joka tehtiin 1990 luvulla läänin liikuntalautakunnan ja seuran tuella, sekä mittavana talkootyönä, jota seura on tehnyt lukemattoman määrän jo 40 vuoden ajan hallin ylläpitokustannuksiinkin.

Tämä aiheuttaa juridisen ”ongelman” siinä, että urheiluseura vastaa kaikista kuluista, vaikka omistaa hallia vain merkittyjen osakkeiden osalta. Perustettaessa yhtiötä, ajatus on ollut hieno ja kunnioitettava. Onhan se suunniteltu nimenomaan urheilun harrastusta, harjoittelua ja kilpailujen järjestämistä palvelemaan.

Toki se on tarjonnut alkuaikoina n. 15 vuoden ajan suomen ja maailman kuulujen artistienkin tähdittämiä huvitilaisuuksia syksystä kevääseen joka lauantai-ilta isoille yleisöille. HU:n talkootyön tarve oli silloin huipussaan!

Tänään, kun vuosittaiset kulut hallista on n. 30 000 € molemmin puolin, ja halli tarvitsee lähitulevaisuudessa kipeästi perusremonttia, urheiluseuran on pakko miettiä erilaisia vaihtoehtoja hallin omistuksen ja tarvittavan remontin rahoituksen ja toteutuksen suhteen!

Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan ”yhtiön toimialana on omistaa ja hallita urheiluhallia, edustamatta osakkailleen taloudellista voittoa”. Osakeyhtiön purkaminen, luovuttaminen urheiluseuralle joka ei silti vähennä vuosittaisia kuluja, tai joku muu vaihtoehto……………siinäpä” kymmenien jopa satojentuhansien taalojen kysymys”

pj. Sirkka Joensuu


 

25.5.2015

Avoimien ovien päivä 2.5.2015

Päivä onnistui hyvin. Kävijöitä oli enemmän kuin uskalsimme odottaa. Sää suosi, oli kuiva ja tarpeeksi keväisen lämmin ilma. Sauvakävely sai vähiten osanottajia tällä kertaa. Se ei kuitenkaan johtunut ”entisistä nuorista” vetäjistä, vaan siitä, että oli niin paljon muuta mielenkiintoista tarjolla. Kiitos teille kun olitte mukana.

Suurta mielenkiintoa kävijöissä herätti Jousiammunta. Se pystyttiin toteuttamaan ulkona. Parhaimmillaan kolme jonoa odotti omaa vuoroansa kokeilla ampumista. Ohjaajat opastivat kädestä pitäen ensikertalaisia. Jarmo, Esko, Antti ja tuoreet mitalistit Rasmus ja Miia opastivat urakalla tulevia harrastajia.

Ampumahiihtovalmennuksessa käytetty Ekoase oli myös mielenkiintoinen. Pernun Olavin opastuksella sitä kokeili kaikenikäiset ja jonoa riitti koko kolmen tunnin ajaksi.

Jarin ja Jorman pystyttämällä minilentopallokentällä oli pallottelijoita kaiken aikaa, etenkin nuoria.

Salibandyn laukaisututka testasi ruista ranteista koko tilaisuuden ajan, ja maalintekotaitoa pääsi myös kokeilemaan. Paula kumppaneineen hoiti tätä suosittua lajia.

Hallin perällä oli mahdollisuus kokeilla yleisurheilun perinteisistä lajeista kuulantyöntöä ja korkeushyppyä. Näitä oli ohjaamassa Mikko ja Jani Santala.

Suunnistus oli myös mukana ja esillä lajin hienouksiin kuuluvat välineet kartoista, kompasseista alan uusimpiin leimauslaitteisiin. Tätä lajia esitteli lajin pitkänlinjan harrastaja itsekin, Pasi Santapakka. Tästä lajista tuli yleisöltä toive käytännön opastukeen. Varmasti se jossakin vaiheessa tullaan toteuttamaan. Rastiretkitapahtumat ovat avoinna kaikille, myös aloittelijoille ja opastusta löytyy paikanpäältä. Kalenteri HU: n kotisivuilla.

Hiihtojaosto Heikin ja Matin johdolla olivat tuoneet paikalle Heikin voitokkaista puujärvisistä- uusimpiin pohjamateriaaleihin asti, ison määrän suksia eri aikakausilta. Lisäksi esittelyssä oli kiinnostavat pohjakuviointivälineet. Oli mielenkiintoista nähdä, mutta kyllä olisi joskus mukava päästä kokeilemaankin kelille ja painolle sopivia ja viimeisenpäälle voideltuja ja kuvioituja suksia!

Arvat kävivät kaupaksi, samoin Pirkon ja kumppanien keittämä Lohikeitto. Se oli niin hyvää, että loppui vähän kesken. Talkoilla leivotut makeat piirakat myytiin loppuun ja simakin melkein. Kaiken kaikkiaan onnistunut yhteinen tapahtuma sai julkisuutta Keskipohjanmaa- Lestijoki- ja Kalajoki- lehdissä.

Kalajoki Akatemiasta paikalla oli Eini Autio.

Meille kaikille järjestäjille jäi hyvä maku suuhun ja mieleen. Toivottavasti nämä tilaisuudet saavat jatkoa ja tavoitteemme liikuntaharrastusten suosion lisäämiseksi onnistuu pitkällä tähtäimellä Himangalla.

Saimme runsaasti lahjoituksia mm. Hätälä, Juha Kuusisto, Helenan  Herkut,  K-Market, S-Market, Pöntiön Lihatuote, Pirkon Kotileipomo, Pohjolan Maito mahdollistivat ruoka- ja kahvilatarjottavat, ja  Kensapuu ja Eppun mainospalvelu mainonnan. Arpavoittoja saimme yrityksiltä- ja yksityishenkilöiltä. Näin tilaisuuden järjestämisestä jäi vähän tuottoakin seuroille! Kävijöiden kesken arvottiin kätevä rikkaimuri, jonka lahjoitti Kokkolan Ilmastointiasennus, Juha Tuliniemi.

Kaunis kiitos tuestanne, ja kiitos myös kaikille teille jotka osallistuitte tapahtumaan!

 

Himangan Urheilijat                  Himangan Roima                       Himangan Pallo

28.3.2015

Kevät on reilusti etuajassa, jos ei mitään pahempaa takatalvea ole enää tulossa ja pääsiäinenkin on jo viikon kuluttua. Toivottavasti kokkojakin taas poltetaan perinteen mukaisesti.

Hiihdot on kohta hiihdetty, ja kesälajit odottavat meitä penkki- ja aktiiviurheilijoita. Onnittelut Maurille (halli korkeus) SM- kullasta! Onnittelut Elinalle (35v- hiihto) kultamitalista! Onnittelut Alissalle Kp-cupin voitosta, kaikille piirinmestareille, mitalisteille, joukkueille ja aivan kaikille hiihtäjille upeista saavutuksista talven mittaan. Himangan Urheilijat sijoittui Kp-cupissa kolmanneksi! Hienoa!

Kiitos myös huoltojoukot, toimitsijat ja latujen tekijät sinnikkäästä työstä talven aikana.

HU:n kevätkokous on Urheiluhallilla ke. 8.4 alk. klo 18.30 kahvituksella. Tervetuloa!

 

HU- ROIMA- HIPA YHTEISTYÖN ALOITUS

Olemme päättäneet aloittaa yhteistyön järjestämällä la. 2.5 klo 12- 15 AVOIMIEN OVIEN PÄIVÄN urheiluhallilla. Tavoitteemme on aktivoida kaikkia HIMANKALAISIA LIIKKUMAAN ENEMMÄN!

Jokainen seura esittelee siellä omaan toimintaansa kuuluvia lajeja, jousiammunnasta perinteisempiin lajeihin.

Toivomme, että kaikki himankalaiset tulevat sinne tutustumaan seurojen toimintaan ja niihin lajeihin, mitä Himangalla voidaan harrastaa tällä hetkellä, ja tietenkin siellä voi ilmoittautua niihin mukaan.

Tilaisuudessa voi esittää myös toivomuksia uusista lajeista jota haluttaisiin harrastaa.

Ohjelmasta enemmän lähempänä, mutta varatkaa jo nyt koko perheelle tämä lauantai- iltapäivä ja tulkaa hallille oikein isolla joukolla, ettei hankkeemme ole turhaa. Yritämme yhdessä kovasti tehdä työtä, että meillä himankalaisilla olisi riittävästi liikuntamahdollisuuksia kaiken ikäisille.

Siellä on tarjolla Lohikeittoa, makkaraa, kahvia ja pullaa kohtuullista korvausta vastaan!

Ensimmäinen yhteinen hanke on 6-12 vuotiaille suunnattu ja kaikkiin lajeihin sopiva, peruskuntoa kehittävä liikuntakerho, joka aloittaa viikolla 17. Sinne ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Aika ja paikka tarkennetaan ja löytyy myöhemmin seurojen nettisivuilla. ps. vanhemmat voivat itsekin liikkua samalla kun tuovat lapsia kerhoon tai olla mukana ohjaajina!

Seuratkaa ilmoittelua myös seurojen nettisivuilla!

SJ


 

16.2.2015

Vuosi 2015 on hyvässä vauhdissa, ja reilu kuukausi HU:n puheenjohtajapestiä takana. Toivottavasti pääsen pian sisälle näihin asioihin. Kiitos tähän mennessä saadusta opastuksesta Juhalle ja johtokunnalle!

Maakuntaviesti tuli hiihdettyä ja Himangan kolme joukkuetta edustivat hienosti alueemme kunniaa Kannuksessa. Nousua A-sarjaan ei vielä saatu, mutta kyllä se oli lähellä.

Juuso Mattila otti komeasti osuusvoiton 16v poikien sarjassa ja monia hyviä ja odotukset ylittäviä suorituksia saatiin nähdä. Ensi vuonna on taas uusi mahdollisuus nousta, ja kun meidän nuoret saavat lisää vuosia ja kokemusta, niin olemme taas mitalitaistossa mukana. ”Konkareita” tarvitaan silti aina mukaan, ja on hienoa, että Himanka sai mukaan 3 joukkuetta. Kiitos kaikille hiihtäjille ja huoltojoukoille!

Upeita osallistumislautasia saivat tänä vuonna mm. Heikki Torvi 45, ja Jussi Viitasaari 35 osallistumisellaan. Onnittelut ”pojille"!

Maakuntaviestin tunnelmiin voit vielä palata vasemmassa yläkulmassa olevasta videosta. Kuvan saa koko ruudun kokoiseksi painamalla oikealla alareunassa olevaa merkkiä. Kisa alkaa videossa n. 2 tunnin kohdalta.

Himangan urheiluseurojen yhdessä toteutettu maakuntaviesti 2013 saatiin maaliin hyvällä tuloksella. Jatkoa tälle hyvälle yhteistyölle ollaan suunnittelemassa. Kaikilla kolmella seuralla, eli HU:lla, Roimalla ja HiPalla, on tähän tahtotila, mutta tästä lisää sitten kun ehditään kokoontua ja yhdessä miettiä käytännön asioita.

Tarkoitus on suunnitella ja järjestää yhteisiä tapahtumia ja aktivoida etenkin lasten ja nuorten liikuntaharrastusta täällä omalla paikkakunnalla monipuolisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että toimintaan toivotaan ja tarvitaan lasten vanhempien myötävaikutusta ja innostusta sekä myös huoltajia ja vetäjiä käytännön toimintaan.

Urheiluhallin käyttövuoroihin pyritään saamaan tilaa mm. harrastelentopallon pelaajille yms. tästä infoa lähiaikoina.

Kaikki seuratoimintaa koskevat toiveet, ideat ja ajatukset ovat edelleen enemmän kuin tervetulleita. Niitä voi laittaa nettisivujen kautta tai suoraan henkilökohtaisesti puheenjohtajalle!

sirkka.joensuu(at)kotinet.com tai puh. 040 7722 232

 

Terveisin Sirkka Joensuu puh.joht.

 

7.1.2015

Kapulan vaihtoja HU:ssa!

Kiitokset Juha Yrjänälle ja hänen perheelleen työntäyteisistä puheenjohtajavuosista. Juha jatkaa seuran riveissä rahastonhoitajana, yleisurheilujaoston puheenjohtajana ja muutenkin seuran toiminnassa, vaikka halusikin keskittyä kesällä Kalajoella järjestettävien nuorten yleisurheilun SM-kilpailujen johtajan tehtäviin ja niiden järjestelyihin.

Nöyrät ja kunnioittavat kiitokset myös bingotoimikunnan puheenjohtajalle Paavo Hekkalalle, joka on lähes koko ikänsä ollut seuran toiminnassa mukana ja hoitanut aina vastuullisia tehtäviä. Sihteerinä 32 vuotta, puheenjohtajana 10 vuotta ja viimeiset 14 vuotta bingotoimikunnan vetäjänä, jonka vetovastuussa jatkaa nyt Riku Oja. Onnea Rikulle tehtävään. Paavokin jatkaa edelleen bingotoiminnassa,  ja toivottavasti kaikki muutkin bingohenkilökunnassa mukana olevat jatkavat vielä pitkään seuralle niin tärkeässä tehtävässä.

Vuoden 2015 puheenjohtajaksi on valittu allekirjoittanut, Sirkka Joensuu.
Varapuheenjohtajana jatkaa Heikki Torvi ja sihteerinä Riku Oja. Rahakirstua vartioi Juha Yrjänä. Yhteystiedoissa olevaa johtokuntaa tullaan täydentämään tammikuun kokouksessa.

Urheiluseuratoiminta ja vapaaehtoistyö on suurten haasteiden edessä koko suomessa, niin myös HU:ssa. Aktiivisia toimijoita tarvitaan paljon lisää, että pystytään tarjoamaan kaikenikäisille mahdollisuuksia ja resursseja sekä  kilpailla että harrastaa eri lajeja. Meillä on paljon hyvää, asiantuntevaa osaamista eri lajeissa, mutta lisää tekijöitä tarvitaan.

Toivottavasti me himankalaiset urheiluseurat yhdessä löydämme lääkkeitä ja uusia toimintatapoja, jolla voisimme tarjota virikkeitä ja palveluja  hyödyttämään tämän meidän oman asuinympäristömme asukkaita ja tarpeita.

Urheiluhalli tarvitsee myös pikaisesti päivityksen, että sen tiloja pystytään käyttämään ja tarjoamaan erilaisiin seuran ja paikkakunnan tarpeisiin.

Tietoiskun toimittamista jatkaa Eeva Nikkari. Se onkin hyvä ja edullinen ilmoituskanava, koska se menee jokaiseen kotiin Himangalla ja Alaviirteellä. Siinä pyritään tiedottamaan myös seuratoiminnan ajankohtaisia asioita.

Kaikki seuratoimintaa koskevat toiveet, ideat ja ajatukset ovat enemmän kuin tervetulleita. Niitä voi laittaa nettisivujen kautta tai suoraan henkilökohtaisesti puheenjohtajalle !

Hyvää alkanutta vuotta 2015 !


Sirkka Joensuu
sirkka.joensuu@kotinet.com
puh. 040 7722 232