Puheenjohtajan palsta

Himangan Urheilijat - 70 vuotta yhteiskuntavastuuta
>>kirjoitus Keski-Pohjanmaan Urheiluväen joululehdessä

Keplin kevätkokouksessa 27.5 luovutettiin Himangan Urheilijoiden 70-vuotisjuhlavuonna 2015 anotut ja Opetusministerin keväällä 2016 myöntämät ansiomitalit kullatuin ristein, Paavo Hekkalalle ja Olavi Ylikankaalle.
Kunniamerkit luovutti Keplin hallituksen puh.joht. Lea Kippo- Kovasin yhdessä aj.Petri Harsusen ja allekirjoittaneen kanssa.

Hetki oli juhlava ja Lean lämpimät sanat ja luonnehdinnat merkinsaajista olivat kuvaavia ja osuvia. Mittavan urheilutyön lisäksi molemmat ovat rauhallisia, rakentavia, luotettavia, yhdistäviä persoonia sekä kaikkien urheilulajien ystäviä ja saavat kaikkien seuratoimijoiden sympatian ja tuen, kuten hakemuksessakin perusteltiin.
Kuvat: Timo Virolainen ja Sirkka Joensuu

Sydämelliset Onnittelut molemmille!

Himangan Urheilijat ry

Sirkka Joensuu puh. joht.

Sporttinen hiihtolomapäivä onnistui Himangalla

Himangan Urheilijat järjesti lapsille liikunnan riemua urheiluhallilla ja maastossa. Järjestäjien kutsusta paikalle saatiin varovaisenkin arvion mukaan n. 300 osallistujaa kaikista ikäluokista vauvasta vaariin.

Parhaimmillaan hallin sisällä oli mm. 13 lastenvaunut ja kaikki naulakot ja tasot täyttyivät lasten vaatteista. Kaikki löysivät silti omansa, vain yksi kauluri oli pudonnut ja löytyi siivottaessa.

HU:n yleisurheilujaoston ja Kalajoen kaupungin ohjaajan Eini Aution rakentama temppurata oli täydessä käytössä koko 4 tunnin ajan sopivan musiikin soidessa. Siinä tuli onnistumisen elämyksiä kaikille kun kuperkeikat ja ryömimiset yms. tunneleissa ja radalla onnistuivat, etenkin kun useat äidit, isät, sisarukset ja isovanhemmat olivat paikalla jakamassa tätä riemua.

Myös korkeushyppyä, pituushyppyä ja aitajuoksua pääsi kokeilemaan. Jopa 2-3 vuotiaat lapset olivat innoissaan hiekkakuoppaan hyppimisestä ja tulivat siitä silmät loistaen kertomaan.

Isommat ja pienemmät osallistujat jonottivat pääsyä testaamaan eko-ase ammuntaa Ampumahiitojaoston ohjaamana.

Pihalle rakennetut pulkkamäet olivat kovassa käytössä ja hiihtojaoston pojilla oli isoja ja pieniä hiihtokoululaisia opettelemassa tyylejä ja ”laskuoppia”.

Järjestäjien lounaskeitto maistui niin että loppui vähän kesken.

Järjestäjien ajatus tarjota hiihtolomalaisille toimintaa toteutui yli odotusten, ja tällaiselle koko perheen tilaisuudelle on tarvetta jatkossakin.

 

 

 HU 70 VUOTTA YHTEISKUNTAVASTUUTA

Tänä vuonna on 70 vuotta siitä kun Himangan Urheilijat ry perustettiin. Perustava kokous pidettiin vanhalla kunnantalolla 16.2.1945. Kokouksen puheenjohtajana toimi Heimo Leppänen ja sihteerinä Leevi Joensuu. Pöytäkirjan tarkastajina toimivat Sulo Tilus ja Martti Ojatalo.

Kokouspöytäkirjaan perustajajäseniksi oli kirjattu 51 henkilöä, miehiä ja naisia. Kokouspöytäkirja on lyhyt ja ytimekäs. Todettiin seuran perustamisen tarpeellisuus, nimi ja valittiin hallitus. Siihen katsottiin riittävän puheenjohtaja, neljä jäsentä, sekä kaksi varajäsentä.

Seuran säännöiksi esitettiin ja päätettiin SVUL:n mallisäännöt. Perustettu urheiluseura päätettiin liittää SVUL:n Urheilu-, Hiihto-, Poikaurheilu- ja Pesäpalloliittoon.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Leo Joensuu ja hallituksen jäseniksi Eero Seppä, Matti Rahkonen, Armas Ojatalo ja Leevi Rantatilus. Varajäseniksi valittiin Kaarlo Lindell ja Heikki Tilus

Mielenkiintoisia muistoja tältä ajalta henkilöitä haastatellut Juhani Keski-Petäjä kirjoitti Keski-Pohjanmaan Urheiluväen Joululehteen 1995. Ne on luettavissa myös Lauri Järvisen kirjoittamassa seuran historia 1945-2005 kirjassa, jossa on laajasti esillä urheilusaavutuksia ja urheilijahaastatteluja. Kirjaa voi tilata HU:n puheenjohtajan kautta. Seuraavassa muutamia etappeja HU:n 70 vuotiselta taipaleelta.

JUKKA UUNILA ENSIMMÄINEN PIIRINMESTARI

Tänä vuonna on 69 vuotta siitä kun Hu sai ensimmäisen piirinmestarin, eli jo vuoden kulutta seuran perustatamisesta. Sen toi Jukka Uunila voittaen 400 aitajuoksun ajalla 60,7.

Jukka Uunilalle Himanka ja Himangan Urheilijat on aina ollut sydäntä lähellä. Sen sain kokea henkilökohtaisesti edellisen puheenjohtajakauteni aikana 1991 kun kutsuin hänet kunniavieraaksi kunniakierrostapahtumaan yhdessä nuoruuden aikaisten urheiluystäviensä kanssa. Ruokailun yhteydessä Koski-Hovissa juttu luisti ja paljon hyviä muistoja nousi keskusteluun.

Oli kunnia olla mukana ja kuunnella heidän juttujaan. Jukka Uunila on aina seurannut himankalaisten urheilumenestystä tarkasti lehtien palstoilta ja selvittänyt veljensä Yrjön tai ystäviensä kautta kenen poikia tai tyttöjä tuloksissa näkyvät urheilijat ovat ja seurannut heidän kehitystään aktiivisesti. Me himankalaiset olemme ylpeitä kaikista hänen saavutuksistaan ja rakkaudesta kotiseutuunsa. Vuonna 2001 Juhani Keski-Petäjälle antaman haastattelun mukaan hänen makeimmat muistot liittyvät Lankkukariin, pieneen saareen joka oli perheen kesäpaikka. Saaren ympärille veljekset rakensivat harjoituskentän, eli 150m juoksuradan, hyppy- ja heittopaikan. Tiedän, että Himangalla paistetut kalat ja nahkiaiset ovat olleet aina hänen suurta herkkuaan!

OMA URHEILUKENTTÄ 1953

Tänä vuonna on 62 vuotta siitä kun Himangalle valmistui nykyisellä paikalla oleva urheilukenttä. Seuran perustamisen alkuaikoina yleisurheilukilpailuja järjestettiin nuorisoseurantalojen pihamaalla ja maanteillä. Haave urheilukentästä eli ja toimikuntia perustettiin, neuvoteltiin urheilukentän vaihtoehtoisista omistuspohjista, rahoituksesta ja tonttiasiasta vuodesta 1947 lähtien. Monenlaisten mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen HU:n toive kunnallisen urheilukentän rakentamisesta ei näyttänyt toteutuvan. Johtokunta kokoontui 9.3.1950 pohtimaan ja selvittämään asiaa alaosastojen kanssa.

 Lopullinen päätös urheilukentän rakentamisesta omin voimin tehtiin ja 4.6.1951 valittiin kenttätoimikunta ja sitä johtamaan Leevi Rantatilus, sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi Reino Perander ja jäseniksi Heimo Leppänen, Herman Ojatalo ja Onni Kivelä. Kokouksessa oli 28 seuran jäsentä. Kentän piirustukset laati insinööri Valjakka ja valvojana toimi rakennusmestari Männistö. Ensimmäisissä maansiirtotalkoissa oli 34 hevosmiestä ja 16 lapiomiestä. Talkootyön lisäksi tarvittiin rahaa ja niinpä turvauduttiin jälleen tukinkeräykseen. Tukit myytiin ja saatiin rahaa varastorakennuksen ja aidan rakennustarvikkeisiin. Veikkausvoittovarojakin anottiin.

Sitä ei kuitenkaan onnistuttu saamaan tähän hätään vaan oli pakko ottaa pankkilainaa. Vuosikokouksessa 18.1.1953 toimikuntaan valittiin entisten lisäksi Heikki Tilus ja Yrjö Uunila. Kentän vihkiäiskilpailut päätettiin järjestää 5.7.1953 ja kentälle hankittiin kovaäänislaitteet ja levysoitin joiden hinta arvioitiin olevan 55 000 markkaa. Vihkiäiskilpailuja seurasi n. 600 juhlijaa.

Rakentaminen oli pitkä ja raskas urakka ja ylläpito jatkossa nieli rahaa ja työtä niin paljon, että jo parin vuoden kuluttua otettiin esille kentän myyminen kunnalle. Valtion urheilulautakunnan hyväksymien piirustusten mukaisesti kentän kustannusarvio ilman katsomoa, pukusuojaa ja aitaa oli 2,5 miljoonaa markkaa. Neuvottelujen jälkeen HU oli valmis luovuttamaan kentän kunnalle 600 000 markalla, todeten että rakentamiseen oli käytetty miljoona markkaa veikkausvoittovaroja, seuran varoja ja runsaasti talkootyötä. Kauppa tehtiin ja kauppahinta maksettiin kolmen vuoden aikana tasaerin. Urheiluharrastuksen ja myös kunnan kannalta käytäntö oli ”lottovoitto”. Kenttä tuli tehtyä tarpeeseen seuran innostusta ja kykyä hyödyntäen. Sittemmin kenttä on peruskorjattu ja edelleen käytössä.

HIIHTOMAJA PERNUUN 1971

 Tänä vuonna on 44 vuotta siitä kun talvella 1971 päätettiin aloittaa hiihtomajan rakentaminen Pernuun. Toimikunta valittiin 23.2. 1971. Valituiksi tulivat rakennusmestari Juhani Kaustinen, Toivo Pernu, Aki Eskola, Eino Ojatalo, Arvo Mäki ja Arvo Keski-Rautila. Hanke eteni nopeasti, olihan seuralla perinteitä isoista talkoourakoista. Talkooväkeä löytyi ja innostusta riitti ja niin alueesta tuli ampumahiihtokeskus. Toivo Pernulle ja perheelle on ollut ja on edelleen hiihtomaja sydämen asia, jolle on uhrattu uskomaton määrä työtä ja varojakin. Pernun ja Pahkalan kyläläiset huolehtivat hiihtomajasta talkoovoimin edelleen. Aluetta on kehitetty, hiihtomajaa laajennettu vuosien aikana monen harrastuksen ja harjoittelun paikaksi. Ampumahiihdon SM- kisat järjestettiin 12-13.3. 1994. Pernun maasto on myös ihanteellinen suunnistusalueena. Talkootyönä on rakennettu myös latuverkosto sekä Pernuun, että Urheiluhallin maastoon.

URHEILUHALLI KESKUSTAAN 1973- 1975

Samaa rataa mentiin jatkossakin. Urheiluhalli rakennettiin monien vaiheiden jälkeen HU:n omistamalle tontille, 1973 perustetun Halliosakeyhtiön toimesta. Omistuskuvio on syntynyt ehtona veikkausvoittovarojen saamiseksi hankkeeseen.

Käytännössä Himangan Urheilijat on aina maksanut kaikki kulut hallin ylläpidosta, korjauksista ja isosta remontista, joka tehtiin 1990 luvulla läänin liikuntalautakunnan ja seuran tuella, sekä mittavana talkootyönä, jota seura on tehnyt jo 40 vuoden ajan hallinkin ylläpitokustannuksiin.

Tämä aiheuttaa juridisen ”ongelman” siinä, että urheiluseura vastaa kaikista kuluista, vaikka omistaa hallia vain merkittyjen osakkeiden osalta. Perustettaessa yhtiötä, ajatus on ollut hieno ja kunnioitettava. Onhan se suunniteltu nimenomaan urheilun harrastusta, harjoittelua ja kilpailujen järjestämistä palvelemaan.

Toki se on tarjonnut alkuaikoina n. 15 vuoden ajan suomen- ja maailman kuulujen tähtienkin tähdittämiä huvitilaisuuksia syksystä kevääseen joka lauantai- ilta isoille yleisöille. HU:n talkootyön tarve oli silloin huipussaan!

Tänään kun vuosittaiset kulut hallista ovat n. 30 000 euron molemmin puolin, ja halli tarvitsee lähitulevaisuudessa kipeästi perusremonttia, urheiluseuran on pakko miettiä erilaisia vaihtoehtoja hallin omistuksen ja tarvittavan remontin rahoituksen suhteen!

Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan” yhtiön toimialana on omistaa ja hallita urheiluhallia, edustamatta osakkailleen taloudellista voittoa”. Osakeyhtiön purkaminen, luovuttaminen urheiluseuralle, joka ei silti vähennä vuosittaisia kuluja, tai joku muu vaihtoehto…. siinäpä ”kymmenien- jopa satojentuhansien taalojen kysymys”

Tänä vuonna 2015 HU juhlii 70 vuotista taivalta työn merkeissä. Juhlavuoden merkeissä järjestetään Kansalliset Hiihtokilpailut 20.12. Toivotaan, että saadaan lunta joko taivaalta tai tekemällä!

Näihin vuosiin on mahtunut uskomaton määrä hienoja urheilusuorituksia ja mitalisadettakin on saatu monesta lajista. Niistä jokainen ansaitsee kiitoksen ja kunnioituksen kuin myös kaikki urheiluseuratyössä mukana olevat henkilöt.

Himangalla 12.10.2015 Sirkka Joensuu puh.joht.

Himangan Urheiluhallin uudistunut ilme

Sporttinen hiihtolomapäivä 8.3.2017 urheiluhallilla ja sen piha-alueella klo.11 alkaen.
Sporttinen hiihtolomapäivä 8.3.2017 Himangan urheiluhallilla sisä- ja ulkotiloissa.
Historiikki kirjaa saatavana puheenjohtajan kautta