Suunnistuksen alkeet

Alla käydään läpi perusasioita suunnistuksesta, suunnistuskartasta ja rastimääritteistä. Tarkoitus ei ole käydä läpi kaikkia mahdollisia asioita vaan esim. miten pääset lajissa alkuun sekä yleisimmät karttamerkit ja miten ne kuvataan rastimääritteissä.

Lisää tietoa aloittelevalle suunnistajalle löytyy Suunnistusliiton ylläpitämältä suunnistus.fi sivustolta.

Voit tulla myös kysymään mitä tahansa suunnistukseen liittyvää Himangan Urheilijoiden järjestämissä, kaikille avoimissa, Lestijoki-rastit tapahtumissa. Tunnistat tapahtuman järjestäjät keltaisista liiveistä.

Miten pääsen lajissa alkuun

Helpointa on lähteä kokeilemaan lajia iltarasti-tapahtumassa. Eri seurat järjestävät näitä kaikille avoimia tapahtumia pitkin kesää ympäri Suomea. Löydät monen seuran järjestämät tapahtumat rastilippu.fi -palvelusta. 

Himangan Urheilijat järjestää Lestijoki-rastit nimistä tapahtumasarjaa Kannuksen Uran ja Lohtajan Veikkojen kanssa.

Iltarastien järjestävät opastavat mielellään uusia harrastajia lajin saloihin.

Mitä tarvitsen mukaan?

Alkuun pääsee kun omistaaa ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen soveltuvat vaatteet (sellaiset ettei harmita, jos vähän kastuu ja sotkeentuu) ja seikkailumieltä. Oma kompassi on plussaa, mutta ihan alkuun pääsee käyttämällä vaikka monesta älypuhelimesta löytyvää kompassia. Kaiken muun tarvittavan saat paikan päältä.

Mitä, jos eksyn?

Lajiin vasta tutustuville on tarjolla helppoja ratoja, jotka pysyvät lähellä lähtö- ja maalialuetta. Nämä radat tukeutuvat myös helppoihin maastonkohteisiin, yleensä rata on mahdollista kiertää täysin selkeitä polkuja pitkin ja rastit löytyvät alle 40 metrin päästä poluilta.

Ei kannata hätääntyä. Ensimmäisenä kannattaa katsoa karttaa ja miettiä missä kohdassa oli vielä varma omasta sijainnistaan. Muistatko selvän tien, polun tai vaikkapa ison kiven? Pyri palaamaan takaisin. Voit hyödyntää myös kompassia palataksesi esim. isommalla polulle, kunhan tiedät millä puolelle siitä olet.

Jos otit älypuhelimen mukaan, voit paikantaa itsesi käyttämällä GPS:llä varustettua karttaohjelmaa, esim. Google maps.

Jos et löydä itseäsi kartalle, voit pyytää apua muilta maastossa liikkuvilta suunnistajilta tai kulkijoilta. Suunnistusetikettiin kuuluu, että tarvittaessa muita autetaan.

Iltarasteilla ketään ei jätetä metsään. Jos sattuisi niin, ettet löydä itseäsi kartalle, älä lähde kulkemaan pitkiä matkoja tietämättä mihin olet menossa. Järjestäjät alkavat odottamaan viimeisiä suunnistajia maaliin noin tunti lähdön mentyä kiinni. Jos kaikki eivät ole tulleet pois maastosta, järjestäjät lähtevät huhuilemaan maastoon.

Miten toimin iltarasteilla?

Nämä ohjeet koskevat Himangan Urheilijoiden järjestämiä tapahtumia, mutta pätevät suurelta osin myös muiden seurojen järjestelyihin.

Tule ajoissa paikalla. Lähtö on auki kaksi tuntia (klo 17-19) ja järjestäjät toivovat, että kaikki paikalle tulijat ovat lähteneet maaston lähtöajan puitteissa.

Tunnistat järjestäjät keltaisista liiveistä ja löydät heidät kartanmyyntipisteen läheltä. Mikäli olet aloittelija, on tästä hyvä mainita järjestäjille. Tarvittaessa järjestäjät voivat antaa vinkkejä tai ohjata lähtöpaikalle. Voit myös vapaasti kysyä heiltä lisää ohjeita. 

Mikäli kaipaat apua maastoon asti, voidaan tämäkin mahdollisuuksien mukaan järjestää. Jos haluat varmistaa saavasi enemmän apua alkuun pääsyyn, ota meihin yhteyttä etukäteen sähköpostilla himu.suunnistus@gmail.com.

Suorituksen jälkeen muista aina kulkea maalin ja leimantarkastuksen läpi (vaikka et haluaisi aikaa). Näin järjestäjät pystyvät paremmin seuraamaan, että kaikki ovat päässeet pois maastosta. Leimantarkastus löytyy lähes aina samasta paikasta, mistä ostit kartan tai maalin välittömästä läheisyydestä.

Mallikartta

Tämä on malli aloittelijaystävällisestä suunnistusradasta. Lähtö ja maali on samassa pisteessä ja rata kiertää polkuverkoston välittömässä läheisyydessä. Tämä mahdollistaa turvallisten polkureittien valinnan aivan aloittelijoille ja taitojen karttuessa mahdollisuuden kokeilla maastoa pitkin oikaisua.

Kun taitoa ja rohkeutta kertyy enemmän, voi alkaa kokeilemaan pykälää vaikeampia ratoja. Vaikeammat radat tarjoavat enemmän suunnistushaasteita ja pidempiä matkoja.

Missä saa ja ei saa liikkua

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Suunnistaessa voit liikkua jokamiehenoikeuksin (ja -velvollisuuksin). Suunnistuskarttaan voi olla erikseen merkittynä kiellettyjä alueita, joita tulee aina noudattaa.

Kielletty alue kartalla Selite
Piha-alue
Kielletty alue
Kielletty reitti, merkitty esim. tien päälle

Kartan tiedot

Kartan yläreuna osoittaa pohjoiseen kun teksti on luettavissa. Karttaan on lisäksi piirretty magneettiseen pohjoiseen osoittavat mustat pystyviivat 350 metrin välein.

Kartalta on hyvä tarkastaa mittakaava ja käyräväli ennen liikkeelle lähtemistä. Nämä tiedot löytyvät jokaiselta kartalta, esim. 1 : 10 000 / 2.5m.

Mittakaava kertoo minkä kokoisia kartalla olevat kohteet ovat todellisuudessa. Esim. 1 : 10 000 tarkoittaa, että 1cm kartalla vastaa 100 metriä maastossa. 1 : 7 500 mittakaavalla 1cm kartalla vastaa 75m.

Maaston muodot on kuvattu kartalle ruskealla käyrällä. Käyräväli kertoo kuinka paljon korkeuseroa kahden käyrän välillä on eli kuinka paljon maasto nousee tai laskee.

Kartan värit, tärkeimmät karttamerkit ja rastimääritteet

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Alla käydään läpi kartalla käytettävien värien merkitys. Samalla käydään läpi tärkeimpiä karttamerkkejä ja miten ne kuvataan rastimääritteissä.

Valkoinen

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Normaali, hyväkulkuinen metsä.

Musta

Kivet, jyrkänteet ja ihmisen aikaansaannokset kuten tiet, polut ja aidat.

Mustat kohteet ovat yleensä aloittelevalle suunnistajalle helpoimpia kartalta ja maastosta luettavia kohteita.

Karttamerkki Rastimäärite Selite
Tie
Polku, ajoura
Kivi
Jyrkänne
Rakennus
Sähkölinja, poikkiviiva kertoo pylvään sijainnin
Aita
Tervahauta
Selkeä kuvioraja eli maastossa erottuva kahden kasvillisuuden raja, esim. selkeästi eri aikaan hakattujen metsäpalstojen raja

Ruskea

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ruskealla kuvataan maaston muotoja. Korkeuskäyrät voivat olla aloittelevalle suunnistajalle aluksi vaikeita hahmottaa maastossa. Selkeitä maaston muotoja käytetään monesti rastipisteinä ja sen kautta muotojen lukeminen tulee ajan myötä tutummaksi.

Karttamerkki Rastimäärite Selite
Kumpare
Pieni kumpare, esim. sammaloitunut kivi
Suppa eli luonnollinen maaston painauma
Pieni suppa
Pieni kaivettu kuoppa
Sora- tai hiekkakuoppa
Notko eli korkeuskäyrällä kuvattu painauma rinteessä
Tasainen alue rinteessä
Nenä eli korkeuskäyrällä kuvattu, rinteessä oleva, ympäristöstä nouseva muoto
Muurahaispesä

Sininen

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kuvaa vettä, esim. lampi, oja, suo.

Karttamerkki Rastimäärite Selite
Oja
Epäselvä oja
Suo, soistuva maa

Harmaa

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kuvaa avokalliota.

Karttamerkki Rastimäärite Selite
Avokallio

Vihreä

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hidaskulkuinen maasto, esim. tiheikkö.

Karttamerkki Selite
Tiheikkö, mitä tummempi väri, sitä tiheämpi
Vaikeakulkuinen maapohja, esim. hakkuujätettä

Keltainen

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kuvaa avointa aluetta, esim. pelto tai hakkuuaukea.

Karttamerkki Selite
Pelto
Hakkuuaukea
Aukea

Violetti

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Rastipisteet, rastiväliviivat, rastimääritteet jne.

Karttamerkki Selite
Lähtö
Rastiympyrä
Maali